Profil Group · Kralja Petra 45

TRENDOVI U REGRUTACIJI I SELEKCIJI KANDIDATA U 2020.

POSLEDNJIH GODINA SVEDOCI SMO SVE VEĆE POTREBE ZA STRUČNIM I MOTIVISANIM KADROM, I NJIHOVE SVE MANJE RASPOLOŽIVOSTI U CELOM REGIONU. REGRUTACIJA I SELEKCIJA KADROVA POSTAJE SVE VEĆI IZAZOV REGIONALNIM I LOKALNIM KOMPANIJAMA, I U NJU SE ULAŽE SVE VIŠE SREDSTAVA I ENERGIJE. TO SA SOBOM POVLAČI BOLJE RAZUMEVANJE OVIH PROCESA I KOD LJUDI IZVAN STRUKE, I DONOSI NOVE TRENDOVE U NAŠE KOMPANIJE. SLEDE NAJZNAČAJNIJI TRENDOVI KOJE OČEKUJEMO U 2020-OJ GODINI.

01 Akcenat na potencijalu kandidata

Do pre nekoliko godina većina poslodavaca je tražila iskusne, izgrađene i zrele kandidate na tržištu u koje nije potrebno ulagati mnogo da bi postigli maksimalnu produktivnost. Sa sve većom konkurencijom poslodavaca i sve većom fluktuacijom radne snage u regionu, akcenat je polako prelazio sa traženja razvijenih kandidata na traženje kandidata koji imaju potencijal za razvoj. Takav trend će postati još uočljiviji u 2020. godini.

02 Briga o uklapanju u tim

Koliko god čovek bio produktivan u radu – ukoliko ne sarađuje uspešno sa drugim ljudima u timu, u jednom trenutku njegov doprinos neće moći da pređe granicu i postane veći nego što već jeste.

Poslodavci u regionu su poslednjih godina postali svesni ove činjenice i u 2020. godini očekuje se sve veći akcenat na pravilnoj proceni sposobnosti kandidata da razvijaju dobre odnose sa saradnicima.

seo

03 Rad na imidžu poslodavca

Globalni trend prisutan već decenijama širom sveta konačno postaje sveprisutan i kod nas! Razvoj pozitivne slike poslodavca na tržištu radne snage najisplativiji je doprinos lakšoj regrutaciji kadrova. U 2020. godini u čitavom regionu budžeti koji se izdvajaju u ove svrhe i akcioni planovi koji će se sprovoditi svedoče o sazrevanju našeg tržišta poslodavaca i trendu koji će sigurno biti prisutan ne samo sledeće, već i u narednim godinama.

04 Briga o bezbednosti podataka o kandidatima

Dopadalo se to poslodavcima ili ne, od ove godine u Srbiji je uveden novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. To znači da ne postoji procedura u regrutaciji i selekciji koja ne mora da isprati određene regulative, i one su jedna od vodećih tema u razgovorima stručnjaka poslednjih meseci. Ovaj trend brige o bezbednosti podataka o ličnosti nastaviće se i u 2020. godini.

05 Internacionalni projekti i mobilnost

I poslednji trend koji navodimo smo sa nestrpljenjem očekivali poslednjih godina! Sa porastom otvorenosti inostranih tržišta kadrova koji će ulaskom u 2020. godinu biti još veća, u našem regionu će se definitivno osetiti veća sloboda koju stručni kadrovi imaju u izboru lokalnih, regionalnih, inostranih, multionacionalnih ili bilo kojih drugih tipova kompanija. Uz to, biće pojačan trend mobilnosti i rada po projektima u različitim zemljama bez obzira na lokaciju poslodavaca i radnika.