Profil Group · Kralja Petra 45

Danas nam je izazov migracija radne snage

Autor: Mirjana Pajas, direktorica Profil Group Hrvatska

Profil Group, osnovana je 1989. godine u Sloveniji kao prva samostalna tvrtka specijalizirana za ljudske resurse na području ugoistočne Europe. Ove godine obilježavamo i slavimo 30 godina rada i ekspertize u »head huntingu«; tj usluzi potrage i ponude izvršnih i menadžerskih pozicija te poslovnog savjetovanja u pružanju usluga održivih stručnih rješenja, na području Slovenije, Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Albanije, Rumunjske i Bugarske.

Tijekom svih ovih godina dogodile su se brojne turbulencije, te se je i tržište rada i potrebe klijenata drastično mijenjalo. Lokalno, svaka zemlja ima i svoje tipičnosti. Profil Slovenije je market leader u cijelom portfelju usluga ali je i specijalizirana za složene projekte: Usluge savjetovanja Uprave kompanije, evaluaciju učinkovitosti top menadžmenta, sukcesiju te tranzicija top menadžementa jer slovensko tržište je ipak najrazvijenije ali i najbolje plaćeno u regiji. U Profilu Hrvatska u zadnje dvije godine počeli smo se više fokusirati na savjetodavne usluge tako da osim HR konzaltinga radimo i „due diligence“ te savjetujemo oko upravljanja radnim učinkom, upravljanja talentima te procjenjujemo i savjetujemo oko poboljšanja organizacijske klime. Prema zahtjevima klijenata, od ove godine, radimo i interim menadžment, t.j. šaljemo svoje menadžere specijaliste u tvrtke da savjetuju unutar klijentove organizacije kod konkretnih problema ili projekata, s rezultatom poboljšanja poslovanja.

Prije desetak godina Grupa je bila fokusirani na restrukturiranje kompanija sa svim složenostima koje su povezane s aktivnostima pri upravljanju promjenama. Danas nam je izazov migracija radne snage koja odlazi iz regije, osobito iz Slovenije i Hrvatske prema zapadnoj Europi ali i drugim krajevima svijeta. Profil Grupa ima svoju najveću snagu upravo u regionalnom zajedništvu. Radimo zajedničke projekte gdje uspješno rješavamo potrebe radne snage npr. u hrvatskom turizmu s ljudima iz BiH, Srbije, Makedonije ili s Kosova. Zanimljivi trend s kojim se polako suočavamo je povratak menadžera koji su nekoliko godina proveli u Irskoj, Njemačkoj, Emiratima, Kanadi ili pak na velikim kruzerima, koji nas traže da im nađemo dobru poziciju u domovini. Taj profil stručnjaka je osobito zanimljiv stranim investitorima koji kod nas otvaraju projekte jer upravo takav profil menadžmenta oni traže za svoju upravu: znanje lokalnog tržišta ali i internacionalno iskustvo. Često su zahtjevi klijenata kompleksniji i zahtjevniji, tako da se vrlo često moramo fokusirati na proces koji uključuje rad našeg cijelog tima iz više zemalja koji uključuje: psihologa, predavača, HR Managera, Projekt Managera i rekrutera. Ovakva multinacionalna ekipa je jamstvo uspjeha.