Profil Group · Kralja Petra 45

Učenje opažanjem i moć podsvesnog uma – Da li The Inner Game of Tennis takođe važi i za The Inner Game of Skiing?

“Ovladavanje ovom igrom (tenisom) je predmet mnogih knjiga koje nude uputstva: kako da zamahneš reketom, štapom ili palicom, kako pravilno postaviti ruke, noge ili torzo da bi se postigli najbolji rezultati. Ali iz nekog razloga većina nas smatra da je lakše ova uputstva zapamtiti nego izvršiti ”, primetili su Timothy Gallwey i Jonathan Cape u svojoj kultnoj knjizi Unutrašnja igra tenisa (The Inner Game of Tennis).
Biti u „specijalnoj misiji“ u ulozi instruktora skijanja svoje kćerke svih ovih godina, počevši od nule, sve do sadaove godine skijamo sve staze, uključujući i najteže crne skijaške staze. Proces učenja na svim nivoima bio je mnogo brži od (pravednog) posmatranja instruktorskih pokreta i učinio najbolje što je ponovio, nego pokušavajući primijeniti usmena uputstva. Gore spomenuti autori su objasnili zašto se to događa i koja je uloga podsvjesnog uma u procesu učenja. Ono što radi za tenis radi i za skijanje – dokazano je iz svežeg ličnog iskustva.
U ulozi instruktora skijanja svoje kćeri svih ovih godina, prošli smo čitav put, počevši od nule, sve do ove godine kada skijamo na svim satazama, uključujući i one najteže. Proces učenja na svakom nivou bio je značajno brži zahvaljujući tehnici posmatranja i ponavljanja onoga što instruktor demonstrira, nego što bi to bilo putem pokušaja da se primeni nešto što je samo verbalno objašnjeno. Gore spomenuti autori su objasnili zašto se to događa i koja je uloga podsvesnog uma u procesu učenja. Ono što važi za tenis – važi i za skijanje. Dokazano na osnovu svežeg vlastitog iskustva.

Miljan Spasic